Hoe kan je Spiritueel Ontwikkelen?

 

Everything has a Spirit

 

Spiritualiteit is niet iets dat je kan vastgrijpen. Het is een manier van in het leven staan. Het is geen religie en het is ook niet verbonden met een religie. Het is een manier om te werken aan je eigen ik, aan je eigen geest.

 

Het wordt ook gebruikt als een manier om meer perspectief te verkrijgen in het leven of om beter om te gaan met verandering of onzekerheid.

 

Het besef dat ons leven waarde heeft in een groter geheel geeft ons een gevoel van betekenis.

 

Wanneer ben je spiritueel?

Spiritualiteit wordt vandaag de dag meer en meer geaccepteerd in onze maatschappij. Veel mensen vinden dit een goede manier om meer balans te vinden in hun dagelijkse leven.

Als je spiritueel leeft, ga je meer innerlijke rust ervaren en dit kan je ook delen met de mensen rondom je. In een stresserende situatie kun jij je kalmte bewaren en andere mensen kunnen dan kracht putten uit jouw uitstraling.

Voor veel mensen is spiritualiteit een manier om meer rust en innerlijke vrede in hun leven te brengen.

Mensen die spiritueel zijn maken niet enkel keuzes op basis van hun verstand, maar eerder op basis van hun gevoel.

Een van de doelen van spiritualiteit is te leven op een meer verbonden en intentionele manier. Spiritualiteit geeft je het gevoel een hoger doel te hebben in het leven.

 

Je vraagt je af wat de zin is van het leven, wat jouw doel is en je zoekt verbondenheid in de wereld waarin wij leven.

Je spiritualiteit ontwikkelen kan heel wat voordelen bieden in je leven.

Door je geestelijke leven verder te ontwikkelen ga je meer gevoel voor richting krijgen. Je kan er beter achter komen wat jouw doel is in het leven zowel in je persoonlijke, professionele als sociale leven.

Om optimaal te kunnen functioneren moeten we aandacht schenken aan alle aspecten van onszelf.

Ons lichaam, onze geest en ziel moeten op een harmonieuze manier met elkaar in verbinding zijn.

 

Spiritueel leven hoeft helemaal niet moeilijk of ingewikkeld te zijn. Je kunt ook spiritueel genieten van bijvoorbeeld een prachtig kunstwerk, mooie muziek of het lezen van een inspirerend boek.

Als je in harmonie bent met jezelf, anderen en de natuur ben je spiritueel.

 

 

 

Je ervaart spirituele momenten als je bijvoorbeeld door een bos wandelt en je volledig verbonden voelt met de natuur.

 

 

 

Je kan ook een spirituele band voelen met anderen mensen als je bijvoorbeeld intensief samenwerkt om een gemeenschappelijk doel te bereiken.

 

Een opsomming van enkele handvaten voor een spiritueel leven:

 

Dagelijks even Mediteren 

Meditatie is een goede manier om je op spiritueel vlak meer te ontwikkelen. Je gaat immers niet met je verstand mediteren, maar eerder vanuit je eigen persoonlijke ervaring.

Via meditatie geef je je volledige aandacht aan bijvoorbeeld je ademhaling, het tikken van de regen of het voorbij vliegen van een vogel.

Op die manier gaat het leven je meer ontroeren of lijkt het je dieper te raken. Het leven kent immers een schoonheid en kracht die er altijd is, maar die je door dagelijkse activiteiten, gewoontes en stress gemakkelijk kan ontgaan.

Door te mediteren ga je meer inzichten krijgen in het leven en in wie je zelf bent, je wordt je bewuster van het huidige moment.

Meditatie helpt je gedachten controleren zodat je niet meer de hele dag loopt te piekeren. Je leert je hersenen om zich enkel op het heden te concentreren.

 

Spirituele en inspirerende boeken lezen

Door je te verdiepen in spirituele en inspirerende boeken ga je meer inzicht krijgen in wat spiritualiteit betekent en hoe jij hier tegenover staat. Een goed inspirerend boek is niet enkel informatief, maar zet je aan het denken.

Een inspirerend verhaal kan een machtig gevoel oproepen en het laat je dingen zien vanuit een ander perspectief of het kan je zelfs aansporen om actie te ondernemen in je leven.

Lezen is een leuke manier om je geest te verruimen en een eindeloze wereld van mogelijkheden te ontdekken.

 

Wees dankbaar

Dankbaar zijn is een belangrijk begrip in het opbouwen van een spiritueel leven. Alles in het leven is een wonder. Door je elke dag dankbaar te voelen, word je gelukkiger en ga je het leven niet als vanzelfsprekend beschouwen.

Als je elke dag het universum bedankt voor alles wat je hebt, start je je dag meteen met een positieve noot.

Je kan er bijvoorbeeld een gewoonte van maken om elke dag als je ‘s morgens voor de spiegel staat, dankbaar te zijn voor alle dingen die je in je leven hebt.

 

Dit kunnen heel eenvoudige dingen zijn. Je kan dankbaar zijn voor de mensen om je heen, voor het huis waarin je woont, voor je gezondheid of voor het mooie weer.

 

 

 

Ontwikkel tolerantie en geduld voor anderen

Het is niet altijd gemakkelijk om het gedrag en de uitspraken van andere mensen te accepteren.

Toch moet je proberen te begrijpen dat iedereen een andere achtergrond heeft en dat het geen zin heeft om er een persoonlijke strijd van te maken.

Je kan meer tolerantie en geduld voor anderen ontwikkelen door open te staan voor de verschillen tussen mensen.

Probeer je in te leven in de situatie van iemand anders door de zaken vanuit een ander perspectief te bekijken. Voor jou kan iets misschien heel raar lijken, maar iemand anders heeft misschien een helemaal andere achtergrond en ervaringen.

Als je het moeilijk hebt met een bepaalde uitspraak van iemand, zeg dan dat je het moeilijk vindt om dit te aanvaarden.

Op die manier word je niet meteen defensief en kun je het perspectief van de ander beter leren begrijpen.

Probeer de verschillen tussen mensen te waarderen.

Mensen die verschillen en diversiteit waarderen hebben een meer tolerante visie naar anderen toe. Je leert nieuwe invalshoeken en culturen kennen. Praat dus met mensen van verschillende leeftijden en culturen.

 

Intolerante mensen zijn dit vaak uit onwetendheid. Ze begrijpen niet wat er precies gezegd wordt.

Neem je tijd om je te verdiepen in de leefwereld van een ander en wees niet bang om vragen te stellen en doe dit steeds op een beleefde en respectvolle manier.

 

 

 

Seek to be whole, 

not Perfect

 

Genieten van de kleine dingen

Wacht niet steeds op geluk, het zit vaak in de kleine dingen om je heen. Er zijn zoveel dingen die je leven mooi en plezierig maken, maar je staat er gewoon niet meer bij stil. Als je je meer bewust bent van de kleine dingen, zal dit je leven volledig veranderen.

In onze snel veranderende maatschappij, zijn we het zo normaal gaan vinden dat we met 1 druk op de knop iets kunnen krijgen. We zijn al vergeten dat het 100 jaar geleden heel speciaal was om stromend water te hebben of licht te hebben in je huis.

Denk eens aan de dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn geworden zoals internet, een auto of een televisie.

En niet enkel materiële dingen. Het geluid van zingende vogels als je ’s morgens wakker wordt of de heerlijke geur van een versgebakken broodje.

 

We laten dit soort dingen vaak zomaar aan ons voorbij gaan zonder er bewust van te genieten. Als je je meer bewust bent van je  zintuigen, ga je zien dat het leven je elke dag heel wat geschenken biedt waar je maar weinig voor hoeft te doen.

 

 

 

Leef in het nu

Als je leeft in het huidige moment en dankbaar bent voor wat je nu hebt, ga je het leven op een dieper niveau ervaren.

Er zijn zoveel momenten dat we in de toekomst of in het verleden leven, maar niet in het heden. Je bent pas in het huidige moment als al je focus gericht is op wat er zich nu afspeelt.

Je brengt dan je volledige aanwezigheid in je lichaam. Als je bijvoorbeeld iets eet, breng dan je hele bewustzijn naar je voedsel zonder dat je met iets anders bezig bent. Voel de structuur van je eten en proef de verschillende smaken in je mond.

 

In het nu leven levert je heel wat voordelen op! We zetten ze even op een rijtje:

Je gaat alles intenser beleven

Je zal minder stress ervaren 

Je stelt jouw geluk niet meer uit 

Je gaat beter presteren en meer genieten 

Je leeft in de realiteit ipv je verbeelding 

 

Luisteren naar je Gevoel

Om meer spiritualiteit op te bouwen is het belangrijk dat je leert luisteren naar je gevoel. In plaats van de hele tijd te wikken en te wegen en je vast te houden aan wat veilig is, streef je beter naar persoonlijke groei en vernieuwing. Luister meer naar je hart en niet enkel naar je verstand.

Je ziel is verbonden met je hart en streeft een bepaald doel na. Het hart wenst dat je je ontwikkelt, je angsten overwint en dat je het leven gewoonweg vertrouwt.

Je ziel communiceert met je via gevoelens. Gevoelens hebben geen logica, soms weet je zelfs niet eens waarom je iets voelt.

Het hart en het hoofd kunnen in harmonie zijn. Het een hoeft het ander niet volledig uit te sluiten. Het hart geeft de richting aan die je uit moet en je verstand kan volgen in de weg er naartoe.

 

Het is niet altijd gemakkelijk om te luisteren naar je gevoel. We worden elke dag overspoeld door emoties en gedachten. En door de stress van het dagelijkse leven staan we niet meer genoeg stil bij wat we nu eigenlijk voelen.

Probeer jezelf van op een afstand te bekijken. Zo vermijd je dat je wordt meegesleept in overweldigende emoties. Door afstand te nemen, kun je op tijd ingrijpen en beter begrijpen wat de oorzaak is van je emotie. Je kan dan op een kalmere manier reageren.

Je gevoel geeft altijd aan wat het beste voor je is. Soms keuren andere mensen je keuzes niet goed. Het is aan jou om te beslissen wat je gaat doen omdat jij je daar goed bij voelt. En eens je dit doet, worden de meningen van anderen minder belangrijk.

 

Enkele Tips: 

Het leven is een avontuur -  Je angsten loslaten is eng, maar het loont wel enorm. Soms is het heel fijn om even in het diepe te springen en het leven gewoon op je af te laten komen.

 

Volg je gevoel - Je bent het misschien al jarenlang gewoon om te luisteren naar je verstand in plaats van naar je gevoel. Soms lukt het niet meteen omdat je je gevoel al veel te lang genegeerd hebt.

 

Neem je tijd - Sta eens even stil bij wat je echt wilt. Schrijf het van je af. En als je het niet meteen weet is dat ook goed. Gun jezelf wat tijd.

 

 

 

 

Je kan er bijvoorbeeld een gewoonte van maken om elke avond voor dat je gaat slapen 5 minuten dankbaar te zijn. Je overloopt je dag en denkt aan alle positieve dingen die er zijn gebeurd.

 

 

Op die manier werk je actief aan jezelf en ga je ook steeds met een positief gevoel slapen. Bovendien maakt dankbaar zijn voor de kleine dingen in het leven, grote worstelingen minder zwaar.

 

Dankbaarheid

Dankbaarheid is één van de belangrijkste manieren voor een leven met meer innerlijke rust, meer geluk en minder stress. Als je leert om dankbaar te zijn voor hetgeen je hebt, zal je ook meer dingen gaan aantrekken waar je dankbaar voor kunt zijn.

Alle dingen in het universum hebben een bepaalde frequentie, een trilling. En het gevoel van dankbaarheid heeft een van de hoogste trillingen die er zijn. Heb je dus vaak een gevoel van dankbaarheid dan ga je ook meer goede dingen naar je toe trekken.

We vergeten vaak om dankbaarheid te tonen, maar toch is dit de moeite waard. We vinden alles maar normaal en logisch, maar als je dankbaarheid voelt voor alles wat je hebt in je leven, ga je net als een magneet meer geluk naar je toe trekken.

 

Je spirituele reis delen met anderen 

Je spiritualiteit kan soms ingewikkeld of verwarrend worden. Soms zit je met vragen waardoor je je overweldigt voelt. Wees in dat geval niet bang om er met anderen over te praten. Dit kan met een vriend of familielid zijn of met een spirituele leraar.

Luister naar de ervaring van anderen en deel zelf je verhaal. Dit kan je helpen begrijpen wat spiritualiteit voor jou betekent. We hebben allemaal onze eigen unieke vaardigheden en talenten en wat is er mooier dan ze te delen met andere mensen om samen verder te kunnen?

Jezelf spiritueel ontwikkelen kan een grote impact hebben op je leven. Maar dat wilt nog niet zeggen dat andere mensen dit ook begrijpen.

 

Sommige mensen zijn nog niet klaar om dezelfde opvattingen te delen. Dat wilt niet zeggen dat je je mening niet moet delen.

Als jij intuïtief aanvoelt dat iemand klaar voor is om te horen wat jij te zeggen hebt, deel dan vooral je opvattingen met hen.

 

 

 

Prioriteiten houden in je leven

Prioriteiten stellen is heel belangrijk in het leven. Wees je bewust wat voor jou belangrijk is en besteed daar zoveel mogelijk aandacht aan.

Het kan helpen om bijvoorbeeld een overzicht te maken van de dingen die voor jou het belangrijkst zijn. Dit betreft zowel je werk als je privé. Schrijf het allemaal op en rangschik ze volgens urgentie.

Jij bent de enige die kiest hoe je je tijd, aandacht en energie besteedt. Denk eraan dat je niet enkel energie besteedt aan het helpen van anderen, maar dat je ook voldoende aandacht besteedt aan het opladen van je eigen krachtbron.

 

Enkele Tips:

Zeg concreet tegen andere mensen wat je nodig hebt. Mensen kunnen immers geen gedachten lezen tenzij je het hen vertelt. Zeg duidelijk hoe je je voelt en wat je wilt.

 

Zeg niet meteen ‘ja’. Als iemand je iets vraagt, zeg dan niet direct ‘ja’, maar overloop je opties. Wat wil je en voel je je goed in deze situatie? Moet je hier iets voor opofferen?

 

Zet jezelf bovenaan je prioriteitenlijstje. Zet je jezelf niet helemaal als laatste op je prioriteitenlijstje, jij bent je grootste prioriteit. Je innerlijke batterij opladen is even belangrijk als het helpen van andere mensen.

 

Los problemen op vanuit je hart. Sta je voor een moeilijk probleem? Luister dan naar het eerste gevoel dat in je opkomt en bouw daar op verder.

 

Betrouwbaarheid 

Heb vertrouwen in jezelf en in het leven. Er zijn al genoeg anderen, blijf dus gewoon wie je bent. Fouten maken mag. Hier kun je alleen maar waardevolle lessen uit leren. Omarm je fouten en haal het beste uit de situatie.

 

  • Heb vertrouwen in jezelf. Als je je focust op ‘Wat kan ik hieruit leren?’, dan worden fouten gewoon een onderdeel van het proces.
  • Omring jezelf met mensen die in jou geloven.  Dit soort mensen geven jou een extra duwtje in de rug en dat zorgt ervoor dat je het beter gaat doen.
  • Laat je angsten los. De angst dat iets niet succesvol zal verlopen, blokkeert je vooruitgang. Ga er gewoon vanuit dat alles goedkomt en dat het universum wel voor je zorgt.
  • Zeg positieve dingen tegen jezelf en sta regelmatig stil bij kleine successen die je behaalt hebt. Vier de dingen die je goed doet en deel dit met mensen die jouw succes waarderen.

 

Hoe meer je in jezelf en in het leven gelooft, hoe meer andere mensen je gaan vertrouwen en van je kunnen leren. Je gaat sterker in het leven staan en makkelijker succes bereiken.

 

 

Accepteer anderen 

We blijven vaak hangen in patronen die we onszelf eigen hebben gemaakt waardoor we anderen zien zoals we ze graag willen zien.

Door onze overtuigingen en vooroordelen zien we andere mensen niet zoals ze echt zijn. Of we vinden het raar als iemand afwijkt van bepaalde dingen en manieren.

Het is niet zo omdat iemand een andere mening heeft, dat we afkeurend, angstig of geïrriteerd moeten reageren. Je kan iemands mening ook gewoon accepteren zonder negatief te reageren.

Kijk liever naar wat je kan leren van die persoon. Zet je hart open en respecteer anderen voor wie ze zijn, pas dan kun je ook jezelf volledig accepteren.

Het heeft helemaal geen zin om andere mensen te willen veranderen. Je kan deze energie beter gebruiken om jezelf krachtiger te maken.

Aanvaard dat iedereen een ander levenspad heeft. Andere mensen proberen te overtuigen dat jouw pad het beste is, leidt alleen maar tot teleurstelling.

 

Keuzevrijheid gebruiken

Alleen jij kan kiezen voor een meer spiritueel en gelukkig leven!

Er zijn waarschijnlijk heel wat mensen in je leven die bepaalde dingen van je verwachten of een mening hebben over wat je wilt doen. Luisteren naar de mening van anderen kan leerrijk zijn, maar probeer steeds zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven door je eigen hart te volgen.

Ga af op je intuïtie. Het betekent niet omdat iemand anders niet geslaagd is in iets, dat dat voor jou ook zo zal uitdraaien. Je intuïtie is een krachtig hulpmiddel dat je helpt om de juiste keuzes te maken in het leven. Laat dus steeds je gevoel een rol spelen in de keuzes die je maakt.

 

Durf ook foute keuzes te maken. Soms is er wat lef en durf nodig om een knoop door te hakken.

Kijk dan gewoon wat er gebeurt en durf eens een risico te nemen.

 

Misschien verandert je leven op een positieve manier of misschien was het toch geen goede keuze. En dat is ook geen probleem.

Het maken van foute keuzes helpt je alleen maar vooruit in je persoonlijke groeiproces.

 

 

V. Franssen