De betekenis van Zielsconnecties 

 

We hebben allemaal heel verschillende relaties in ons leven. Je hebt een relatie met je ouders, met je kinderen, met je geliefden, met vrienden, collega’s, de dame van de bakker, met iedereen.

En met iedereen verschillend. De één komt heel dichtbij, mag heel veel van je zien, de ander blijft meer op afstand en ziet alleen een bepaalde kant van jou en andere kanten niet.

 

Innerlijke Schatkamer

Dat vinden we ook wel zo comfortabel. Dat we zelf kunnen bepalen wat iemand anders van ons mag zien en welke delen van onszelf we liever in het donker houden. Als we alles wat er bij ons van binnen leeft, zien als een grote Innerlijke Schatkamer, dan zijn er schatten die in het licht staan. Deze schatten zijn prachtig opgepoetst. We laten deze schatten met een gerust hart zien aan iedereen die maar wil kijken.

Er zijn echter ook delen van onze Innerlijke Schatkamer die we hebben laten onderstoffen. Deze schatten gebruiken we maar weinig, we besteden er weinig aandacht aan. Misschien hebben we zelfs het licht erboven uitgedaan, zodat deze schatten helemaal in het donker zijn komen te liggen. Dan zijn ze onze schaduw geworden. We willen ze liever vergeten en ze zijn alleen zichtbaar als we er toevallig over struikelen.

 

Schaduw

En dan heb je nog die schatten die je helemaal niet meer kent. Deze schatten heb je om wat voor reden dan ook achter dikke deuren verstopt. Of wellicht heb je de deur zelfs dichtgemetseld waardoor je helemaal geen weet meer hebt van dat daar nog een schat achter te vinden is. Vaak heb je angst en trauma met deze schatten weggestopt. Die ben je gewoon ‘vergeten’, want de deur openbreken brengt pijn en verdriet met zich mee.

Terug naar de relaties in je leven. Bij verreweg de meeste relaties in je leven bepaal jij voor het grootste gedeelte hoe ver iemand in jouw Innerlijke Schatkamer mag kijken. Of deze persoon alleen een deel van jouw opgepoetste schatten mag zien, of alle opgepoetste schatten. Er zullen ook mensen zijn die wellicht een beetje van je schaduwdelen mag zien. Als jij zelf tenminste ook bereid bent om af en toe in je schaduw rond te neuzen. Bij de dichte deuren en dichtgemetselde muren zullen ze niet komen.

 

Gezien worden

Totdat je ineens iemand tegenkomt die zich niets aantrekt van wat jij wel of niet wil laten zien. Of het nou bewust is, of onbewust, deze persoon stapt gewoon jouw Innerlijke Schatkamer binnen en zet overal het licht aan. Niet alleen een spotje, of sfeerlichtje, nee een enorme bouwlamp op alles wat daar te zien is. Je wordt gezien voor wie je werkelijk bent, in jouw volle grootsheid. Je realiseert je jouw grootsheid en je realiseert je wie je ten diepste bent. En je ziet de ander in zijn of haar grootsheid.

Dat voelt fantastisch. Dat willen we allemaal, nietwaar? Gezien worden voor wie we werkelijk zijn. We willen allemaal de verbinding voelen van onvoorwaardelijke liefde en deze persoon laat je die voelen tot in iedere cel van je wezen. Je maakt een verbinding met de ander vanuit het diepst van je ziel. Er is geen afstand tussen jullie. Je ziet alles en alles wordt gezien.

 

Deze relaties dienen een doel

Hoe mooi dat ook is, deze relaties zijn er niet alleen om jou je goed te laten voelen, deze relaties zijn er ook om je grote schoonmaak te laten houden in je Innerlijke Schatkamer. Het is helemaal niet de bedoeling dat we schatten in het donker en onder het stof bewaren. Het is de bedoeling dat we alles weer leren zien, gebruiken en waarderen. Zelfs de delen die we verstopt hadden en waren ‘vergeten’.

Daar zijn deze zielsconnecties voor. Om je te leren in onvoorwaardelijke liefde naar jezelf te kijken. Om schoon te maken wat eraan toe is om weer te stralen en om aan te kijken wat er doorleefd mag worden. Zodat je je uiteindelijk in volledige innerlijke vrijheid kunt overgeven aan jouw ware kracht. En dat gaat met heel veel liefde en heel veel intensiteit gepaard. Mocht je in deze achtbaan zitten, gefeliciteerd en heel veel succes gewenst.

Het is het meest mooie, hartverscheurende, spannende, dolle ritje ooit. En misschien doe je hem wel meerdere keren achter elkaar. Zit je erin, dan kan je niet uitstappen tot het ritje klaar is. Je hebt het uit te zitten tot het einde. De vrijheid die je aan het einde van de rit voelt, maakt wel alles de moeite waard. 

 

 

Het Innerlijk schoonmaakproces

Er zijn heel veel verschillende manieren waarop dit schoonmaakproces zich voltrekt. Het kan zijn dat er een botsing tussen jou en de ander voor nodig is omdat je uitgenodigd wordt om daar iets bij jezelf in schoon te maken. Dit soort botsingen voelen heftig en intens, juist omdat de liefde zo groot is. Het kan ook zijn dat er juist een stilte tussen jullie nodig is. Een periode waarin je helemaal op jezelf wordt teruggeworpen omdat hier een pijn zit die vrijgelaten mag worden.

Hoe je het ook wendt of keert, realiseer je altijd dat hoe de ander je in de dagelijkse realiteit ook lijkt te kwetsen, dit niet helemaal klopt. In werkelijkheid doet hij of zij slechts de deur naar jouw ‘vergeten’ delen van je Innerlijke Schatkamer open. Deze persoon breekt je verdediging af en gunt jou toegang tot die delen waar je zelf niet meer bij kon. Zodat je ze uiteindelijk kan laten gaan.

Daar mag je boos om worden, verdrietig van zijn, om schreeuwen, om huilen, wat dan ook. Je mag erom bij de ander weglopen, alle contact verbreken, je gevangen voelen, je mag helemaal tot de bodem gaan. Het is allemaal goed. Jij hebt het proces door te gaan, deze ruimte in je Schatkamer schoon te maken, net zolang totdat je tot in je hele ziel en zaligheid bereid bent om het te laten gaan.

Of de ander zich nou bewust is van wat hij of zij doet of niet, dat maakt niet uit. Het is zelfs niet essentieel of jij zelf nou precies weet wat je aan het doen bent, of wat je aan het doorwerken bent. Het proces loopt toch wel, het achtbaanritje dient uitgezeten te worden. Wat er aan het einde van het ritje wacht, weet je niet. Of je samen verder kan, weet je niet. Daar gaat het ook niet om. Het gaat over jouw vrijheid, over dat jij je hele Schatkamer weer in gebruik kan nemen. De ander is slechts katalysator, geen doel op zich.

 

Hoe maak je het een beetje makkelijker. Enkele tips 

 

Hoe intens het proces ook kan zijn, er zijn manieren om het jezelf een beetje makkelijker te maken. Bewustzijn van wat er gebeurt, is niet noodzakelijk, maar kan wel helpen. Een aantal punten op een rijtje die je kunnen helpen:

 

Je hebt ten alle tijde in jezelf toegang tot de onvoorwaardelijke liefde die jullie op zielsniveau delen. Het is makkelijk om je over te geven aan deze liefde als die in je realiteit beschikbaar is voor je. Vertrouwen in liefde is moeilijker als zij er oppervlakkig gezien niet lijkt te zijn. Toch is dat vertrouwen precies wat er van je gevraagd wordt.

Relaties spelen zich altijd op verschillende niveaus af. Deze niveaus kunnen elkaar tegenspreken en toch in lijn liggen. Zo kan je op het realiteitsniveau een enorme ruzie hebben, waarin op het energetisch niveau heel veel pijnlijke stukken geraakt worden, waarbij je op zielsniveau voelt dat het allemaal goed is. Je ervaart ze alle drie tegelijk, laat maar gebeuren.

De pijn die door dit proces bij jou veroorzaakt wordt is altijd je eigen pijn. De ander triggert slechts jouw kwetsuren die ergens anders hun wortels hebben liggen. Jij mag nu de angel eruit halen. Hoe moeilijk ook, het is fantastisch wanneer je vrij bent van deze pijn.

Wanneer je echt niet meer snapt wat er gebeurt of wat er bij je geraakt wordt, is dat geen teken dat je het niet goed doet. Het is slechts een teken dat je in contact staat met je ziel. Jouw ziel heeft geen taal zoals wij die kennen en laat zich dus niet in gedachten denken. Je bent gewoon even op een ander niveau bezig dan je wellicht gewend bent.

Mensen in je omgeving hoeven je niet te kunnen volgen in dit proces. Ze hoeven je niet te snappen, ze hoeven het niet goed te keuren. Het is fijn om af en toe even te merken dat er van je gehouden wordt, om even een helpende hand te krijgen als je bent omgevallen, om een knuffel te krijgen als je die even nodig hebt. Maar zelfs dat is niet noodzakelijk. Je kan dit aan. Het kan wel heel fijn zijn om contact te zoeken met mensen die je wel snappen. Je hoeft het niet helemaal alleen te doen.

Jouw relatie met de ander is nooit het ultieme doel van het proces. Dat is jouw schoonmaak, jouw vrijheid en uiteindelijk jouw kracht. Richt je dus zoveel mogelijk op jezelf in plaats van de ander. Dat kan heel erg moeilijk zijn, of zelfs onmogelijk voelen, maar het is de enige weg naar buiten. De liefde tussen jullie bestaat toch wel en de relatie kan alleen in jullie beider vrijheid bestaan.

Dit is een heel bijzondere kans om datgene wat je in je leven belemmert aan te pakken en daarin je vrijheid en kracht op te zoeken. Hoe heftig en intens ook, je kan het aan. Deze vorm van liefde is van een hartverscheurende schoonheid en leidt naar prachtige nieuwe stappen in je leven.

Realiseer je vooral goed aan wat voor enorme taak je jezelf heb gezet. En geef jezelf daar alle krediet voor. Wees zacht en lief voor jezelf. Geef jezelf niet op je kop wanneer je denkt dat je iets niet goed doet. Jij kan onmogelijk zien welke consequenties jouw stappen hebben. Heb dus vertrouwen in je ziel. Zij leidt je hier doorheen met alle wijsheid die je zelf (nog) niet hebt.

Hou onvoorwaardelijk van jezelf

Uiteindelijk ga je het snelst door deze processen heen wanneer je echt durft te kijken naar alles wat in jou je aandacht vraagt. De delen die je liever niet ziet, vragen om je compassie. De delen waar je bang voor bent, vragen om je moed en de delen die ontzettend pijn doen, vragen om je tranen en je medeleven. En uiteindelijk vraagt dit hele proces om jouw onvoorwaardelijke liefde. De onvoorwaardelijke liefde voor jezelf.