Tips om in Je Kracht te Staan!

 

The Only Disability in Life is a Bad Attitude 

It's Your Life, So Live It!

 

Het leven blijft een proces, waarin we nooit zijn uitgeleerd. Maar ik voel me iedere dag sterker. Angst regeert mijn leven niet meer, en ik voel me in essentie compleet.

 

1 Maak komaf met oude gewoonten

Kom erachter wat jouw patronen en beperkende overtuigingen zijn. Hoe jij altijd reageert op dingen, vindt vaak zijn oorsprong in het verleden. Voel je bijvoorbeeld enorme boosheid/frustratie/woede opkomen als iemand iets doet waar jij toch zo een hekel aan hebt? Sta dan eens stil bij die emotie die opborrelt. Denk: hey, dit is een gewoonte. Ik kan mensen niet controleren, maar wel hoe ik ermee omga.

Bedenk dan dat je de kracht hebt om dingen te vergroten, maar ook zeker om ze te verkleinen. Merk je emotie op, en laat het er dan zijn. Of voel het even en laat het dan zo. En kijk in vervelende situaties, waar het lijkt of de oplossing ver te zoeken is, eens naar hoe jíj reageert hierop. Bedenk: ik ben gewend om zo te reageren, maar misschien is deze gewoonte niet per se de beste voor mij.

Beetje bij beetje leer je om niet overal iets van te vinden, je alleen controle kunt uitoefenen op hoe jij handelt, dat oude gewoontes vaak gewoon oud zijn en je met veel oefenen je hersens prima kunt herprogrammeren

Meditatie op de oude wond die hier de bron voor is, is ook zeker aan te raden. Want vaak reageert niet de jij van nu, maar je innerlijk kind. En deze blijft zo reageren, tot jij dit heelt.

 

2 Bedenk wie jij wil zijn

Als het niet goed gaat in het leven, hebben we er een handje van om te denken wat er allemaal mis gaat en wat er veranderd moet worden voordat we ooit weer gelukkig gaan zijn. Voelt zwaar, nietwaar? Ik ontdek hier nauwelijks een lichtje aan de horizon. Bedenk liever wie je wil worden, in plaats van wie je niet wil zijn/of wie je nu bent.

Wie wil je zijn? Visualiseer de beste versie van jezelf, en bedenk hoe die met situaties omgaat. 

 

3 Haal je aandacht een paar keer per dag naar het nu - Mediteer!

Het enige moment waar je dingen kunt veranderen, is in het nu. Het is daarom beter om altijd in het nu te leven, maar dat kunnen waarschijnlijk alleen monniken die 40 jaar oefenen. Dus haal een paar keer per dag bewust je aandacht naar het hier en het nu. Je bewustzijn is daar altijd al, dus eigenlijk ga je gewoon daarheen.

 

4 Ga de natuur in

Zoek de natuur op, kijk naar de lucht, het water en de bomen. Laat je gedachten even voor wat het is, door je oordeel los te laten. Kijk gewoon, en observeer zonder woorden. Lukt dit maar 1 minuut? Prima, de volgende keer pak je er 2!.

 

5 Soms win je, soms leer je

Zit je echt heel rot in je vel, of verkeer je je in een vervelende situatie: bedenk dan dat je veel groter bent dan dat omhulseltje wat je kunt zien. Alles is een les in het leven. Stel jezelf de vragen: waarom overkomt mij dit nu? Wat kan ik hier van leren? Zeker als iets je regelmatig overkomt, wat is er dan in jou wat niet wakker wil worden? Is er een les uit te halen? Schrijf de gebeurtenis op, en bekijk het van een afstand. Alle mooie, maar ook minder mooie perioden in je leven gaan over. Maar je moet er wel van leren, anders slaat het als een boomerang in je gezicht.

 

6 Let op je ademhaling

Zeker niet onbelangrijk, maar je hebt het vast al heel vaak gehoord. Dat komt omdat we onze ademhaling echt onderschatten. Paniekaanvallen komen ook door een verkeerde ademhaling. Negatieve gedachten en veel stress zorgen ervoor dat jouw ademhaling vernauwt, en je jouw lichaam op die manier minder zuurstof gunt. Zonde, want er is genoeg zuurstof voor iedereen. Voor een meer bewuste ademhaling leg je je hand tijdens het ademhalen op je buik. Ga even op de grond liggen, of op een matje. Op de grond is de energie aardser, waardoor het natuurlijker is om goed adem te halen. Adem een paar keer goed in, houd vast en adem dan weer goed uit. Let tijdens het inademen op je buik die omhoog gaat en bij uitademing op het geluid. Dit werkt meditatief, en hierdoor kom je ook weer in het nu.

 

7 Probeer te ontspannen

Vaak heb je het lastig om te ontspannen. We staan altijd aan en niks gaat ongemerkt aan ons voorbij. Ook plannen we ons vaak suf, en worden we ook wel eens heel boos als die planning niet volgens plan gaat. Of doen we niks van die planning, omdat die veel te groot en onrealistisch is, waardoor we een enorme druk voelen. En daardoor worden we ook weer geërgerd naar onszelf toe. Echt ontspannen klinkt dit dus niet. Herkenbaar? Houd dan eens een ontspanningsdag. Kies een dag waarop je geen verplichtingen hebt. Op die dag kan je leuke dingen doen, maar deze mag je niet van te voren bedenken. Dit kunnen kleine of grote dingen zijn. Je hoeft niet meteen naar de sauna. Een boekje lezen en fijne muziek luisteren is ook helemaal prima. Of stoïcijns voor je uit staren, het kan allemaal, zolang je maar kan ontspannen. Dit wordt een dag waarin je de boel de boel laat, en nergens een oordeel over velt. Alles mag en alles kan. Laat alles er ook zijn (ook de minder leuke emoties, de dag hoeft niet perfect te zijn) en geniet. Dit kan ook perfect samen met iemand anders natuurlijk, Hoe meer je leert te ontspannen, hoe sneller dit een goede gewoonte zal worden. Dus hoe eerder je ermee begint, hoe beter!

 

8 Geniet!

Hoe vaak vergeten we wel niet om te genieten? Door in het eerder benoemde nu te leven, zul je ook meer genieten omdat je bewust bezig bent. Loop met aandacht door het bos. Kijk naar een vrolijke hond of baby. Richt je aandacht naar de zon en adem de zonnestralen in. Kijk naar de vogels. Geniet van de kleine dingen van het leven. Een positief gevoel is overal vandaan te halen en bedenk: Een positief persoon is een krachtig persoon.

 

9 Wees dankbaar

Dankbaarheid is onmisbaar voor een gelukkig leven! Ontspan, geniet en waardeer. Wees dankbaar voor je maaltijd, dankbaar voor je huis en dankbaar dat je de mogelijkheid hebt iets van je leven te maken. Het leven is een bizarre rollercoaster. En je hebt de mogelijkheid om je nu helemaal één te voelen, en daar dankbaar voor te zijn. Wees blij dat je emoties voelt, dat getuigt namelijk van leven. Ook negatieve emoties horen erbij. Je moet alleen weten hoe je met deze negativiteit omgaat en wat ze jou willen leren. Laat ze er zijn en bedank ze. Zonder hen heb je geen aandrang om te leren, en kom je niet op de allermooiste plekken. 

 

10 Je kracht opladen 

Is het volle maan? Dat is het ideale moment om op je blote voeten in het gras of de aarde te staan. Op deze manier kan je aarden. Vergeet even een moment al je gedachten en maak je hoofd helemaal leeg. Voel het krachtige maanlicht op jou schijnen. Laat je opladen door het sterke maanlicht. Wanneer je je weer opgeladen voelt sta je automatisch veel meer in je kracht. 

 

11 Heb je even bescherming nodig? 

Heb je even een lastig moment of heb je nood aan bescherming? Plaats jezelf (en iedereen die je wil meenemen) in een denkbeeldige koepel. Neem nu een denkbeeldige gouden bal vast met je beiden handen, ter hoogte van je zonnevlechtchakra. Deze chakra staat voor je innerlijke kracht. Voel het gouden licht van de bal stralen. Voel die warmte in en uit je stralen. Het fel gouden licht zal meer en meer gaan stralen en zeg hardop of in stilte; ik voel me beschermd, niets of niemand kan mij raken! Blijf dit herhalen tot je je weer rustig, beschermd en krachtig voelt.