De Geneeskrachtige werking

van verse Gemberwortel

Gemberthee is een sterk reinigende drank die gifstoffen verwijdert en de balans in het lichaam herstelt. Gemberthee heeft ook een positieve invloed op de spijsvertering. Het helpt ook de trek in zoete en zoute voedingsmiddelen te verminderen. 

 

De heilzame werking van gember en hoe je zelf verse en gezonde gemberthee kunt maken.

 

Gember: specerij voor je welzijn

 

Gember is een scherpe, aromatische specerij. Al een lange tijd wordt gember binnen de traditionele genezingsmethoden gebruikt om de spijsvertering te verbeteren en misselijkheid, winderigheid en menstruatiepijn te verlichten.

Onderzoekers hebben ontdekt dat gember ontstekingsremmende fytonutriënten bevat die gingerolen worden genoemd. Gember bevat ook sterke antioxiderende en antibacteriële eigenschappen.

De ayurveda raadt je aan beter verse gember gebruiken dan gedroogd gemberpoeder. De smaak is beter en in verse gember zitten meer gingerolen en andere ontstekingsremmende verbindingen. Als je gemberpoeder gebruikt, probeer dan een biologisch geteeld product te vinden dat niet bestraald is.

 

 

Recept voor gemberthee

 

Voor 1 liter gemberthee

Snijd een ongeschild stukje gemberwortel van 5 cm in grove stukken en leg die samen met een liter gezuiverd water in een pan van 2 tot 3 liter. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de thee 15 minuten zachtjes doorkoken. Zeef de thee en bewaar hem in een thermosfles of glazen pot.

 

Voor 1 kopje gemberthee

Neem een stuk ongeschilde gemberwortel en rasp 1 volle theelepel. Roer de gember door een kopje heet water en laat 2 minuten trekken.
Zeef de thee of laat de gember naar de bodem van het kopje zinken.

 

 

Gezonde en heilzame werking van gember

 

Hieronder staan enkele recente bevindingen met betrekking tot de potentiële heilzame werking van gember:

 

1. Regelmatige consumptie van gember kan bijdragen aan het verminderen van pijn en zwelling bij mensen met osteoartritis en reumatoïde artritis.

2. Onderzoekers hebben ontdekt dat gember specifieke verbindingen bevat die een verbinding kunnen aangaan met de serotoninereceptoren in het brein, wat angstgevoelens zou kunnen verminderen.

3. Gember is effectief in het voorkomen van de symptomen van reisziekte, waaronder misselijkheid, duizeligheid en braken.

4.  Kleine doses kunnen misselijkheid en braken bij zwangerschap verlichten, zonder de nadelige bijwerkingen van medicijnen tegen misselijkheid.

5. Onderzoek wijst erop dat gember ook een nuttige rol zou kunnen spelen bij het stabiliseren van de stofwisseling, waaronder het verkleinen van de kans op diabetes.

 

Nog een tip uit de ayurveda: drink voorafgaand aan elke maaltijd gemberthee of warm water. Dit bevordert de spijsvertering en verkleint de kans dat je te veel eet.