Welke edelstenen zijn goed voor kinderen?

 

Herinner je je nog hoe jij als kind vol verwondering naar de natuur om je heen keek? En met een beetje geluk ben je die open blik nog niet verleerd. Kinderen weten van nature wat echt van waarde in de wereld is en kunnen zich uren vermaken met het bestuderen van deze wonderen. De meeste leggen dan ook gepassioneerd een verzameling aan.

En wat treffen we dan vaak aan als wij hun schatkistje mogen bekijken? Schatten uit de natuur! Een veertje, een schelpje, maar vooral opvallend vaak steentjes.

Zou het dan niet fantastisch zijn als wij ze een handje zouden helpen bij het opstarten van een eigen collectie edelstenen? Misschien kun je eens een steentje onder hun kussen leggen in naam van de Edelstenenfee.

Omdat ze zo goed hun best hebben gedaan met jou helpen in de tuin of misschien omdat ze morgen een spannende eerste dag op school hebben.. Of wellicht heb je al eens gehoord van de rustgevende werking van een rozenkwarts onder het ledikantje van een baby en ben je op zoek naar een mooi exemplaar..

 

Maar welke stenen zijn geschikt voor kinderen? Daar helpen we je graag mee. We hebben hier een handig overzichtje gemaakt van welke edelstenen bijzonder geschikt zijn per leeftijdscategorie.


Natuurlijk kun je kinderen ook prima zelf een steen laten kiezen. Het is vaak verrassend dat de werking van de steen die ze kiezen precies aansluit bij de fase waarin ze zitten. Het is alleen zo dat sommige stenen soms wat te sterk kunnen zijn voor kinderen en daarom bieden we als houvast de onderstaande lijstjes.

Allereerst is het natuurlijk bij jonge kinderen belangrijk om er goed op te letten dat je een product kiest waarbij er geen kans bestaat op verstikkingsgevaar. Armbanden met kleine kralen of kleine steentjes die een kind makkelijk in de mond kan stoppen zijn daarom alleen geschikt onder toezicht van een volwassene..

 

Verder raden wij het volgende aan:

Laat een kind niet meer dan één steensoort tegelijk dragen.

Kinderen zijn over het algemeen veel gevoeliger voor de werking van edelstenen dan volwassenen. Het dragen van meer dan één steen is al snel te veel van het goede voor een kind.

Vanaf een jaar of tien kan je voorzichtig proberen een kind twee stenen te laten dragen, maar probeer het eerst altijd met één steen.

Bepaalde steensoorten kunnen wel gecombineerd worden, met name als ze samenwerken met één doel of werking.

- Gebruik stenen die geschikt zijn voor kinderen.

Hoe ouder een kind hoe meer stenen er gebruikt kunnen worden.

 

Nog even dit:

Geef een klein kind geen grote steen, omdat de kracht dan te sterk is.

Voorbeeld: Een baby bij wie de tanden beginnen door te komen kan het best geholpen worden met barnsteen, maar dan moet het wel een heel klein steentje zijn dat aan de binnenkant van het rompertje kan worden vast gemaakt met een veiligheidsspeld. Houd dat altijd goed in de gaten. Eventueel zou je anders er ook voor kunnen kiezen om zelf een barnsteenketting om te doen. Je brengt dan de werking van de steen tijdens het dragen van je baby op hem over.


Ook zijn er een aantal stenen ongeschikt voor kinderen. Dat zijn vooral de hele donkere stenen, en ook robijn en granaat zijn veel te sterk.


Let op met verstikkingsgevaar bij kleine stenen aan bijvoorbeeld armbanden of kettingen! Laat het kind deze alleen onder toezicht van een volwassene dragen.
Kies voor (kleine) kinderen als sieraad liever voor een doorboorde hanger. Kinderen zullen wat vaker aan de hanger voelen en trekken en een gezondheidshanger kan dan loskomen.

Ook een (split)armband kan snel stuk gaan bij kinderen. Deze zijn niet bestand tegen trekken of blijven haken.


En laat tot slot een kind nooit meer dan één soort steen tegelijk dragen.

 

Hieronder een overzicht van welke edelstenen op welke leeftijd gebruikt kunnen worden:

 

Baby's

rozenkwarts, blauwe chalcedoon, barnsteen, groene aventurijn, bergkristal, roze amethist, rutielkwarts

 

Peuters

rozenkwarts, blauwe chalcedoon, groene aventurijn, bergkristal, eenkleurige jaspissoorten, dalmatiër jaspis, agaatsoorten (geen vuuragaat), versteend hout, rutielkwarts, roze amethist en barnsteen.

 

Kleuters

amazoniet, apofylliet, rozenkwarts, rookkwarts, alle kleuren chalcedoon, alle kleuren aventurijn, bergkristal, eenkleurige jaspissoorten, dalmatiër jaspis, agaatsoorten (geen vuuragaat), versteend hout, barnsteen, roze en paarse amethyst, rutielkwarts, fluoriet en alle calcietsoorten.

Je kunt vanaf deze leeftijd een kind ook zelf een steen laten kiezen maar leg deze keuze altijd even voor aan een deskundige.

 

Kinderen vanaf 6 jaar

amazoniet, apofylliet, aragoniet, onyx, rozenkwarts, alle kleuren chalcedoon, alle kleuren aventurijn, bergkristal, alle jaspissoorten, agaatsoorten (geen vuuragaat), versteend hout, barnsteen, roze en paarse amethyst, fluoriet, alle calcietsoorten, alle toermalijnsoorten, chrysocolla, turkoois, lapis lazuli, labradoriet, rhyoliet, rutielkwarts, tijgeroog, citrien of een door het kind zelf uitgezochte steen (na overleg met een deskundige).

 

Kinderen vanaf 10 jaar

 Bij hen kan je wat meer soorten uitproberen dan bovengenoemde. Het is dan vooral kijken naar het kind, het is een beetje afhankelijk van de ontwikkeling en de gevoeligheid van het kind. Bij grote gevoeligheid of een heel kinderlijke tiener nog een beetje voorzichtig zijn en kies je liever nog wat langer voor bovengenoemde 'zachte' soorten.

Is dit niet het geval dan zijn bijna alle stenen mogelijk, maar bij voorkeur niet meer dan één steen tegelijkertijd laten dragen.

 

Vanaf 16 jaar

In principe alle stenen mogelijk.

 

 

Welke edelsteen past best bij welk kind:

 

Een bijzonder kraamcadeau is een prachtige rozenkwarts. Deze steen zal de baby voor de hele kindertijd bijstaan en de kindersfeer zacht houden. Leg een rozenkwarts onder het wiegje of ledikantje om de slaap te bevorderen.

 

Onrustige kinderen hebben veel baat bij een groene aventurijn. Ze worden dan rustiger en makkelijker in de omgang. Groen Aventurijn zorgt voor een goed nachtrust en bovendien bevordert deze steen de groei.

 

Paranormale kinderen en kinderen die snel moe worden in bijvoorbeeld een drukke klas hebben veel aan een labradoriet. Dit zijn vaak heel gevoelige en kwetsbare kinderen. Labradoriet legt als het ware een schild om de aura heen en houdt die kinderen 'heel' en zorgt dat ze niet helemaal 'leeggetrokken' worden.

 

Angstige kinderen voelen zich veiliger en gesteund met een blauwe chalcedoon. Blauwe chalcedoon wordt ook wel 'moedersteen' genoemd, en dat zegt eigenlijk al genoeg over zijn werking.

 

Verlegen kinderen hebben veel baat bij contactstenen die hen helpen om aansluiting bij een groep te vinden en om makkelijker vrienden te maken. Ze kunnen dan zelf kiezen tussen de turkoois en de lapis lazuli.

Kinderen die moeite hebben met concentreren, de dromers, kunnen goed geholpen worden met citrien. Ook met tijgeroog kunnen zij zich beter 'aarden'.

 

Kinderen die gepest worden hebben veel aan een tijgeroog. Hij geeft ze moed en kracht en beschermd ze tegen negatieve invloeden.

 

Een kind met groeipijnen help je met een calciet die hij in zijn broekzak kan dragen. Ook een aragoniet kan hierbij goed helpen.

 

Een kind wat last van heimwee heeft help je met versteend hout om zich weer thuis te laten voelen.

 

Kinderen die aan een nieuwe studie beginnen en het spannend vinden zijn geholpen met lapis lazuli. Hij maakt én nieuwsgierig én is rustgevend tegelijk.

 

Kinderen met examenvrees of plankenkoorts hebben baat bij een blauwe chalcedoon.

Fluoriet is een geweldige studie en denksteen! Hij helpt je de stof gemakkelijker in je op te nemen. Geef kinderen voor een spreekbeurt of proefwerk een fluorietsteen mee om het geleerde goed te kunnen reproduceren.

 

Bovenstaande lijst is bedoeld als een handvat voor het kiezen van een geschikte steen voor een kind. Er zijn vaak meer stenen geschikt maar het is aan te raden bij gebruik van andere stenen eerst advies in te winnen. Voor persoonlijk advies mag je altijd even mailen naar info@dansvanvlinders.be