Kun je Edelstenen Combineren? 

 

Nothing can dim the light 

that shines from within 

 Hoeveel stenen kun je tegelijkertijd gebruiken? 

Als je de stenen bij je draagt:

Hier is geen gouden regel voor, maar als algemene regel kun je stellen dat je het beste niet meer dan drie stenen tegelijkertijd kunt dragen. Voor (jonge) kinderen is het verstandig niet meer dan één steen tegelijkertijd te dragen.

Vaak zul je zien dat de eigenschappen waar je naar op zoek bent, in één steen gecombineerd kunnen worden. Soms wil je die eigenschappen aanvullen met de eigenschappen van één of twee andere stenen. Voor volwassenen is dat dus prima.

Let wel goed op of de stenen die je combineert geen tegengestelde werking hebben. Als je bijvoorbeeld een lapis lazuli draagt om je bloeddruk te verlagen, is het niet verstandig deze te combineren met een sterk activerende steen zoals granaat. Wil je meerdere stenen dragen? Probeer ook eens de stenen apart te dragen, zodat je goed kunt ervaren welke werking iedere steen individueel op je heeft.

Als je toch behoefte hebt meer dan drie stenen te dragen kun je er voor kiezen de stenen regelmatig af te wisselen. Sommige stenen, zoals bijvoorbeeld onyx hebben echter voor een optimaal resultaat voldoende tijd nodig om goed hun werk te kunnen doen.

 

Als je een edelsteenlegging doet:

Bij een edelsteenlegging kunnen veel steensoorten tegelijkertijd gebruikt worden. Houdt wel altijd in de gaten of je geen stenen combineert met een tegengestelde werking.

 

Er zijn ook artikelen met een combinatie van meer dan drie stenen. Hoe zit dat?

Er zijn zeker combinaties van stenen mogelijk, waarbij meer dan drie soorten stenen tegelijkertijd kunnen worden gedragen. Een voorbeeld van een uitzondering op deze regel zijn bijvoorbeeld chakra sieraden waarbij 7 stenen gecombineerd worden. Als je twijfelt, is het aan te raden de algemene regel te volgen en niet meer dan drie stenen te combineren.

 

Welke stenen kunnen met elkaar gecombineerd worden?

Er zijn tal van combinaties mogelijk, maar goede combinaties zijn ook persoonsafhankelijk. Wat een goede combinatie is voor de een, hoeft helemaal geen goede combinatie voor een ander te zijn. Helaas is er dus niet een lijst te geven met daarin alle mogelijke combinaties. Het is belangrijk om je goed te informeren over de werking van de stenen die je wilt combineren, zodat de stenen elkaar niet negatief beïnvloeden of elkaars werking opheffen.

 

Over het algemeen kan gesteld worden dat:

stenen uit een zelfde groep/familie vaak goed gecombineerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de kwartsfamilie met o.a. amethist, bergkristal, citrien, rookkwarts, blauwe kwarts en rozenkwarts. Of aan de verschillende toermalijnsoorten zoals o.a. watermeloen, dravidisch, groen, roze en zwarte toermalijn.

stenen die in de natuur samen gevonden worden. Deze kunnen ook vaak goed gecombineerd  worden. Denk aan toermalijn en mica, toermalijn en kwarts, kwarts en calciet, amethist en agaat, turkoois en pyriet, robijn en zoisiet, etc..

 

Stenen combineren gaat vaak prima. De helende werkingen van de stenen kunnen elkaar versterken, vooral als kleuren en trilling op elkaar afgestemd zijn, zoals bij de combinatie amethist, bergkristal en rozekwarts.

 

 

Combinatie Drie-eenheid

Drie-eenheid Amethist, bergkristal en rozekwarts vormen een heel bijzondere combinatie. De drie stenen worden samen de Drie-eenheid of Gouden Driehoek genoemd. Ze versterken elkaars werking en vullen elkaar aan.

De drie-eenheid verbindt lichaam, geest en ziel. Rozekwarts versterkt vooral het fysieke, amethist vooral het geestelijke, en bergkristal vooral het spirituele.

Fysiek werkt de rozekwarts op de waterhuishouding, de bergkristal op huid, lymfe en klieren, en de amethist op bloed en zenuwstelsel. Heb je hoofdpijn door stress en zenuwen, dan kan deze combinatie je heel goed helpen.

Andere combinaties

Er zijn meer combinaties die gezamenlijk een heel specifiek effect hebben.

Howliet, hematiet, onyx en sneeuwvlokobsidiaan zorgen samen voor een betere aarding. Howliet geeft ruimte in je hoofd en een betere vochthuishouding. Onyx geeft veerkracht. Hematiet is bloedzuiverend en aardend, evenals de sneeuwvlokobsidiaan. Dit is een zeer goede combinatie tegen spanningshoofdpijn en stress.

Bergkristal, witte calciet en diamant hebben naast hun eigen werking een versterkend effect op de werking van andere edelstenen.

Hematiet heeft naast zijn eigen werking een temperend effect op de werking van andere stenen.

Enkele Voorbeelden van Stenen Combinaties:

De combinatie Zwarte onyx - Hematiet - Carneool – Rookkwarts helpt je beter te aarden

De combinatie Barnsteen - Apachetraan - Citrien – Amethist helpt tegen onrust en angst

De combinatie Sodaliet - Smaragd - Silicium - Lapis lazuli helpt tegen een hoge bloeddruk 

De combinatie Lapis lazuli - Citrien - Katoog - Fluoriet - Botswana-agaat helpt tegen examenvrees en vergroot de combinatie 

De combinatie Groene jade - Violette jade - Chrysocolla – Maansteen bevordert de vruchtbaarheid en beschermt de aanstaande moeder 

De combinatie Amethist - Chalcedoon - Citrien - Ametrien – Zonnesteen bevordert ontspanning, optimisme en een zonnig humeur

 

Een tip! Wens je toch verschillende stenen te combineren?  Leg dan een Hematiet edelsteen bij de andere stenen. Hematiet werkt als een ontstoorder zodat je toch alle edelstenen zonder problemen kan combineren.